Friday, July 15, 2011

Prima oară pe Jepii Mici

Data : început de septembrie 2006
Traseu : Bușteni – Hotel Silva – Jepii Mici (Valea Jepilor) – Cabana Caraiman – Cabana Babele – Cabana Padina – Șaua Lăptici - Sinaia
  • Bușteni (885m)
  • Cabana Caraiman (2025m)
  • Marcaj: Cruce albastră -> Timp: 4h - 4h30min
  • Cabana Babele (2200m)
  • Marcaj: Cruce albastră -> Timp: 20-30min
  • Hotel Peștera (1610m), Cabana Padina (1525m)
  • Marcaj: Cruce albastră -> Timp: 1h15min - 1h30min
  • Sinaia via Șaua Lăptici și Hotel Cota 1400m
  • Marcaj: Linie roșie
Anul acesta m-am hotărât să-mi scriu amintirile de pe munte în cadrul acestui blog. Din nefericire, cu cât o să istorisesc întâmplări mai vechi, cu atât detaliile o să fie mai puține.

Să purcedem...

Pentru prima oară când mi-am luat inima în dinți și am decis să plec pe munte în vederea parcurgerii unui traseu montan. Era toamna lui 2006, mai exact,începutul lui septembrie, aveam doar 18 ani... Oricum, lăsând melancolia deoparte începem povestea. Alături de încă cinci prieteni din perioada liceului m-am urcat în trenul spre Bușteni și am purces spre destinație. Lipsiți de experiență și ca să fiu și sincer, și de minte, am hotărît ca primul nostru traseu să fie : Bușteni-Jepii Mici-Babele, un traseu pe care nu l-aș recomanda începătorilor din cauza dificultății sale (mai ales pe vreme nefavorabilă).

Primul lucru de care m-am lovit la începutul ascensiunii prin pădure a fost aerul foarte rarefiat, curat, proaspăt, care mi-a produs o stare de circa 5-10 min. de amețeală.
Cele mai importante lucruri pe care orice drumeț trebuie să le cunoască sunt legate de organizare, echipament și condiție fizică/psihică. Dacă plec pe munte întotdeauna știu poezia traseului ales, mă echipez corespunzător și desigur încerc să mă aflu la momentul plecării într-o formă fizică acceptabilă.
Drumul a început cu o ascensiu prin pădure, apoi a urmat ascensiunea propriu-zisă. IMPORTANT : vara, traseul nu este dificil pentru turiștii bine echipați și cu experiență (zonele dificile sunt asigurate cu lanțuri sau cabluri).
Dacă te oprești un pic și privești în urmă poți vedea mirifica priveliște a Jepilor la capătul căreia stă ascund Bușteniul.
Această poză reprezintă primul meu contact cu vestita cabană Caraiman.
Babele - Munții Bucegi. Uitându-mă pe wikipedia am aflat și ca aceste "Babe" sunt martori de eroziune. Ele s-au format prin erodarea eoliană diferențiată a diferitelor strate geologice în care sunt sculptate. Ele sunt situate exact lângă cabana cu același nume.
De la Cabana Babele (2200m) drumul nostru merge în jos (Piciorul Babelor) spre Cabana Padina (1525m) unde vom și petrece noaptea.

A doua zi de la Padina am plecat spre Sinaia via Șaua Lăptici (1830m). Drumul a fost foarte ușor, singura parte dificilă fiind cea de la cabană pană sus la 1800m când am străbătut pădurea. În cele din urmă am ajuns la Hotel Cota 1400m și ulterior în gara din Sinaia, astfel terminând primul episod montan...

CONCLUZII !!!
Daca sunteți începători, așa cum am fost toți, nu făceți aceeși greșeală pe care am facut-o și eu. Alegeți pentru început un traseu mai puțin dificil ! Echipați-vă corespunzător pentru munte și pentru condițiile meteo pe care le veți avea de înfruntat (vremea este extrem de schimbătoare) !

Grăbiți-vă încet !

No comments:

Post a Comment